What does minimalism mean? That’s up to you!

Je kunt het een trend noemen maar het kan echt iets mooi zijn en op lange termijn van betekenis zijn. Voor mij alleszins betekent minimalisme meer dan een strakke instagram met witte achtergrond, meer dan witte muren, de kleinste juweeltjes, zo min mogelijk bezitten. Al kan dat allemaal fijn zijn (ik ben fan van witte  -geen kale- muren en simpele juweeltjes!). Minimalisme betekent voor mij bewuste keuzes maken. Dit zijn keuzes die zowel positief uitdraaien voor de planeet, mijn medemens en dieren als voor mijn eigen mindset. Wat ik precies allemaal bedoel, heb ik hier opgelijst.

 • De aarde en dus het milieu minder belasten. Als je mijn blog al een tijdje volgt, weet je dat ik graag winkel bij de verpakkingsvrije winkel Content. Sta er eens bij stil hoeveel plastic (zakjes en verpakking) je dagelijks gebruikt. Bedenk je vervolgens eens: “is al dat plastic nodig of kan ik ook zonder?”. Ja, je kunt ook zonder. Er bestaan genoeg alternatieven.*
 • Minder = lichter. Hoe minder er rondom mij staat, hoe minder ik ‘verzamel’, hoe meer ruimte en vooral hoe meer ruimte in mijn hoofd. Mijn bovenkamer is altijd druk. Minder afleiding is dus welkom.
 • Minder keuzestress. Ookal zeg ik het zelf, ik heb helemaal niet zoveel kleren als je zou denken. En dat vind ik helemaal niet erg want ik heb wel gewoon genoeg. Bovendien draag ik wat ik heb met veel plezier en vind ik het allemaal oprecht mooi. Anders zou ik het wegbrengen naar de kringloopwinkel of vragen aan vriendinnen of ze iets willen. Dat is niet alleen nuttig maar het geeft overzicht en neemt de keuzestress weg. Yay, toch iéts waarbij ik niet hopeloos veel tijd verlies door eeuwige twijfel! 😀 Dat geldt misschien zelfs nog meer voor make-up: ik heb bijvoorbeeld slechts 1 (goede!) mascara die ik gewoon gebruik tot hij op is. Ik weet ook welke shampoo en conditioner ik fantastisch vind en daar houd ik het dan bij. Een hele collectie van alles, zou alleen maar in de weg staan én ik zou niet weten wat eerst te gebruiken. Zo zie ik het toch. (Maar als je graag make-up verzamelt: ik begrijp je!)
 • Nadenken over aankopen. Onlangs moest je voor een wedstrijd op televisie schoenpoets meebrengen. Een meisje van ongeveer mijn leeftijd verkondigde doodleuk “Bwa, schoenen poetsen, onze generatie doet dat niet meer”. Ik stond letterlijk de dag ervoor nog mijn schoenen te poetsen. Haar vriendin voegde er het volgende aan toe: “wij kopen gewoon nieuwe schoenen”. Deze scène was de belichaming van de afvalcultuur. Superjammer… (Misschien bedoelde de meisjes/vrouwen het allemaal niet zo maar ik vond het ‘grappig’, de perfecte illustratie van hetgene waar ik me sinds kort zo aan erger.)
 • Fair trade: ik ben verzot op koffie en chocolade maar ik koop niet eender welke koffie of chocolade. Ik wil mijn geld enkel uitgeven aan koffie en chocolade met het fair trade label. Hoe geniet je zelfs van producten waarvan de oorspronkelijke producenten (de boeren die zorgen voor de grondstoffen) een leven leiden dat je niemand toewenst?
 • Cruelty free make-up & verzorging. Sinds een paar maanden koop ik enkel nog producten die niet werden getest op dieren. De lijst die ik gebruik om de cruelty free merken eruit te pikken, vind je hier.

Meer inspiratie:

(Youtube) Jenny Mustard – How to become a minimalist 

(Youtube) Jenny Mustard – What is minimalism? Concept explained & What it means to me

“Minimal living and a minimal wardrobe is not about perfection, it’s about simplifying and being content with what we own.” – theprivatelifeofagirl

Ik ben duidelijk zelf nog zoekende en gewoon op weg. Sta jij stil bij jouw aankopen of is het niets voor jou? Ieder zijn ding natuurlijk maar toch spoor ik je graag aan. 🙂

*Betekent dit dat ik nooit plastic gebruik? Nope, jammer genoeg niet. Maar ik geloof in “alle beetjes helpen”.

Liefs, Stefanie

Afbeeldingen via Pinterest; hier en hier 

8 comments on “What does minimalism mean? That’s up to you!”

 1. Naomi schreef:

  I LOOOOVE IT. En ik hou van Jenny Mustard! Al enige tijd kijk ik trouw haar filmpjes en ook Rachel Aust staat tussen mijn absolute toppers om te volgen.

  1. itsaknotstefanie schreef:

   Yesss! Thanks voor de tip! 😄 X

 2. chrisjestultiens schreef:

  Soooooo true! Sinds 11 september ben ik thuis met burn-out en ervaar ik letterlijk hoe het is om financieel te minderen. Djiezus, hoe walgelijk veel spendeerde ik vroeger aan onbenulligheden… Ik heb nu minder en voel me rijker!

  1. itsaknotstefanie schreef:

   Oh mooi zo, dat is zeker een prachtig gevoel! X

 3. justaxelle schreef:

  Leuk artikel Stefanie! Ik shop de laatste tijd ook stukken minder dan vroeger, en doneer veel wat ik niet meer draag/gebruik aan de kringloopwinkel! Verder hebben we bij ons thuis een soort groenten-en fruittuintje, ik word er oprecht blij van als ik zelfgeplukte frambozen of tomaatjes kan eten 😀

  1. itsaknotstefanie schreef:

   Neem je er eens mee naar Leuven? Hihi 😄 Dank je wel! Leuk om te horen dat het jou ook boeit 😊 X

   1. justaxelle schreef:

    Haha zal ik doen! 😀 xo

Laat hier een reactie achter over dit artikel :)