Tips & thoughts on surviving the exams (together)

Het liefst wil ik blogjes lezen, zelf creatief zijn, films kijken, series bijhouden, koken, bakken, naar Antwerpen gaan enzovoort enzoverder. En dat kan ook allemaal. Binnenkort. Niet nu, nu is het blok- en examentijd. Tot 23 juni heb ik 1 verplichting: studeren, 4 examens maken en er liefst voor slagen. Er staan 3 maanden vakantie op het spel en geef toe, dat klinkt tΓ© goed. Naast de drang om de bovenstaande dingen te doen, moet ik toegeven dat ik niet barst van de anti-goesting in examens. Niet dat ik er zin in heb, ho maar. Ik probeer er gewoon de positieve kantjes van te zien. Daarmee begin ik dit artikel dan ook. Verder nog tips en hoe ik deze komende periode ga aanpakken en proberen te overleven. Let’s do this! 
Trying to see the positive sides
 • Je hebt slechts 1 verplichting: aan je bureau zitten en studeren. Geen taken meer, geen sociaal leven (want de meeste mensen uit dat sociale leven hebben net diezelfde verplichting), geen druk om er representabel uit te zien (nobody cares) en draag gerust een week dezelfde kleren (because nobody cares). Zie ook de quote aan de rechterkant van mijn blog *wink wink*
 • Een heel groot voordeel van de blok en de examens: de immense hoeveelheid tijd die ik doorbreng met kleine Lola. Zo’n kat die af en toe eens op je bureau springt voor aandacht, tegen je staat te miauwen, ligt te ronken op je bed, het maakt het -voor een stukje- aangenamer hoor! Ik merk na zo’n periode altijd dat onze band weer een heel stuk sterker is πŸ™‚
 • Wat ik zelf heel leuk vind, is ’s middags thuis zijn en dus helemaal zelf kunnen kiezen wat ik eet als lunch. Het is een excuus voor langere boodschappenlijstje en het is vooral geen excuus tegen gezond eten. Niet meer aan doosjes sleuren waar mijn lunch (niet meer) in zit, yes!
 • Het samenhorigheidsgevoel. Ahja, natuurlijk, je kunt wel willen dat je niet meer moet studeren maar wat ga je doen. Een hele maand achter je computer zitten en je in je eentje bezighouden? Ik hou je niet tegen natuurlijk maar denk eraan: je vrienden zitten ook aan hun bureau of in de bib. (jammer genoeg zijn de examens niet voor iedereen op hetzelfde moment gedaan, de laatste dagen kunnen heel slopend zijn als jij nog verdermoet en de anderen al vieren…) 
Tips (die heel vanzelfsprekend maar voor mij echt onmisbaar zijn)
 • Plannen: schrijf het allemaal eens neer. Hoeveel tijd denk je nodig te hebben voor elk vak? Dit kan voor een enorme opluchting zorgen. Ik spreek hier uit ervaring hΓ©. Het kan in je hoofd allemaal heel zwaar en als te veel klinken, maar eens je het echt kunt zien, blijkt dat dan wel mee te vallen. Of kun je puzzelen tot het meevalt. Rust in je hoofd… Vergeet niet met hokjes te werken. Een hokje kunnen afvinken omdat je klaar bent met iets, is een beloning die ik plaats onder de ‘it’s the little things’-klasse.
 • Gezond eten. No shit, Sherlock. Jezelf willen belonen met een zakje Maltesers als vieruurtje of jezelf oppeppen met Cola etc., ergens begrijp ik dat wel hoor. Alleen vrees ik dat je jezelf er meer pijn mee doet, dan dat je er voordelen van gaat ondervinden. Begin in ieder geval al met een goed ontbijt dat je toch voor een paar uur energie geeft! Disclaimer: alles met mate en er is geen probleem πŸ™‚
 • ONTSPANNINGGG. Je kunt ook gewoon niet anders he. Concentratie is nooit eindeloos en iedereen moet eten. Neem je tijd om rustig te eten. Lees de krant, scroll eens door instragram, kijk youtube, kijk een aflevering van een serie, lees iets anders, ga eens naar buiten, wandel, bel, blog, lig, lach,… Leef dus ook nog naast al dat studeren.
Mijn plan
 • De eerste 2 weken van de blok, is het gelukkig nog 2 keer per week dansles. Buitenlucht en beweging op de fiets, de beweging en het lachen en babbelen in de dansstudio, wat een opkikker! Als het dan toch gedaan is, ben ik van plan om het lopen terug op te nemen. Het is nu al een paar jaar dat ik in de zomer rondjes loop in het park maar eens de herfst begint, ik dat inruil voor wandelen. Dus nu wil ik weer gaan lopen, daar kan ik ook enorm van genieten. Nog wat stretchen, wat spieroefeningen, en ik ben blij. Van iedere dag fietsen  en 2x/week dansen naar alleen maar zitten op die bureaustoel, dat komt niet goed voor een onrustig persoon als ik.
 • Ik ben niet van plan om een blogpauze in te lassen. Ik vind dit een hele leuke ontspanning. Zo kan ik me nog bezighouden met iets anders dan de leerstof, even ergens anders op focussen. Wel heb ik op voorhand alles al bedacht, dat zal helpen om het vol te houden. De voorbije weken deelde ik een artikel op woensdag en zondag en dat ritme ga ik gewoon aanhouden. Of proberen, studie gaat altijd voor. 
 • De avonden van dagen waarop ik examen afleg, zijn heilig voor mij. Dan plof ik in de zetel en geniet ik van het feit dat ik niet aan mijn bureau zit. En de volgende dag begin ik dan opgeladen -voor zover dat kan- aan het volgende onderdeel te studeren.
 • Wees maar zeker, ik ben er zo eentje die haar verjaardag heel ongelukkig uitkoos. Alleen in het zesde middelbaar had ik geen examen op mijn verjaardag en nu valt 20 juni voor de tweede keer nog in mijn examenperiode aan de universiteit. Deze keer heb ik extra pech want 23 juni heb ik examen van het moeilijkste vak. Wat ik ga doen om mijn intrede op tram 2 te vieren, weet ik dus nog niet…
 • Oh mijn god, mijn allereerste uniefexamens was een periode van 40 dagen. Dat nooit meer, alstublieft. Dus met 33 dagen deze keer, heb ik geen excuus om niet 33 dagen te knallen. (maak er 31 van: de eerste was een slechte dag en in de tussentijd ben ik dus jarig… hihi)

Zie jij het een beetje zitten? En welke tips werken prima voor jou? Houd je vooral niet in om je verhaal hier achter te laten, samen ‘lijden’ is minder lijden denk ik dan? πŸ™‚

In ieder geval heel veel succes gewenst aan iedereen die nu (of bijna) blok en examens heeft!

Sincerely yours, Stefanie

14 comments on “Tips & thoughts on surviving the exams (together)”

 1. Kris10 schreef:

  Succes ermee, je hebt een goed plan lijkt mij. Mijn studiejaren zijn al even achter de rug. Jeej! πŸ™‚ -Maar dat betekent dus ook dat ik alleen maar kan dromen van 3 maanden vakantie-

  1. Hihi dat is dan weer de andere kant van de medaille natuurlijk… πŸ™‚ Oh leuk, dankjewel!

 2. mystylemichelle schreef:

  Fijn om te lezen. Hier ga ik denk ik veel aan hebben met mijn tentamens. Veel succes met je examens! Xxx

  1. Fantastisch om te horen! πŸ™‚ Dankjewel, voor jou hetzelfde X

   1. mystylemichelle schreef:

    Jij ook bedankt πŸ™‚ Xxx

 3. gentillinne schreef:

  Heeel leuk om te lezen, en ik geloof dat deze tips mij zeker gaan helpen! Vooral dan dat gezond eten, bewegen en erin geloven is het allerbelangrijkste! Binnenkort heb ik ook examens (en ik heb er heeeelemaal geen zin in, maar zoals je zegt: je krijgt er wel een mooie vakantie voor!!). Jij ook meeega veel succes met je examens! Xxx

  1. Je moet er inderdaad gewoon even door en denken aan wat je in de plaats krijgt: vakantie, jezelf trots maken, je ouders blij enzovoort πŸ™‚ Dankjewel, lieve meid xxxxx

 4. lausfairytales schreef:

  Wat een geluk dat jij maar 4 examens hebt! Ik heb er 11, verspreid over 3 en een halve week. Een vreselijke keuze van mijn school haha! Gelukkig heb ik, net zoals jij, een goede planning gemaakt en dat neemt inderdaad een pak stres weg. Veel succes met jouw examens! X

  1. Dan hoop ik voor jou dat het geen 11 joekels van vakken zijn zoals die 4 van mij πŸ˜‰ Hoe dan ook, knallen zul je, hihi! Dankjewel, voor jou hetzelfde X

 5. justaxelle schreef:

  Heel goeie tips, en amai uw eten ziet er tΓ© lekker uit!

 6. Anouk schreef:

  Goede tips! Heel veel succes, you can do it!

  1. Yay, dankjewel! πŸ˜€

Laat hier een reactie achter over dit artikel :)