What I, a newbie, learned from moving my free wordpress blog to a host

1Newbie: A person new to a game, concept, or forum. Not to be confused with noob, a stupid person. Newbies are just new. (urban dictionary)
Al voelde ik me meerdere keren een noob, a stupid person. Een ongeduldig meisje met een beperkt budget. -Dat budget had de vorm van opgespaarde verjaardagscentjes. Een eigen website hoeft absoluut niet duur te zijn, dat is alvast les 1.- De combinatie van ongeduld en beperkt budget, leidde tot een sprong in het duister want verdorie, ik wou het al zo lang en als ik het nu niet deed, wanneer dan wel!? Juist ja. Een newbie is dan wel new to the game, dat betekent nog niet dat je een domme newbie bent. πŸ˜‰ Genoeg genewbied, ik hoop met deze tips lieve (toekomstige) medebloggers uit de nood te helpen of over de streep te trekken!

 • Een host kiezen. Dat is niet zo makkelijk als je zou hopen. Ik las (te) veel topics over “de beste host voor dit budget”, “de host die het minst problemen veroorzaakt”, “de host met de beste klantenservice” en bladibla. Besluiteloos als ik ben, heb ik een aantal maanden zitten meelezen. Telkens sprong er 1 host tussenuit: Antagonist. Antagonist is niet de goedkoopste hostservice maar hey, kwaliteit kost geld. Als je dan toch in je blog wilt investeren, kun je dat geld maar beter meteen goed investeren. Voordelen die ik reeds mocht ondervinden: snelle en duidelijke service (wanneer ik een e-mail stuurde, moest ik geen 3 uur wachten op een antwoord en kreeg ik een goede uitleg en extra linkjes). Bovendien heb ik nu, bijna 2 weken later, nog geen last gehad met downtime bijvoorbeeld. Nadeel: wanneer je in het weekend hulp nodig hebt, moet je wachten tot maandag (denk ik). Ohja, als newbie had ik er niet bij stilgestaan dat er geen SSL-certificaat bij de prijs inbegrepen zat… (zie later) *
 • Exporteren & importeren: de zogezegde limiet. Ik heb uren doorgebracht achter de laptop om alles in orde te krijgen. En wat heb ik vaak met opgetrokken wenkbrauwen zitten staren en zoeken… Waarom doen die technische dingen en instellingen soms zo gek!?? Toen ik de inhoud van mijn wordpress.com wou importeren naar de betaalde versie, kreeg ik de melding dat ik de limiet had overschreden. Je kunt toch geen website bouwen op 10MB ruimte? Haha! Gelukkig vogelde ik dankzij opzoekwerk en het wordpress.org-forum uit dat je gewoon ergens een vinkje moet weghalen. In de standaardinstellingen stond dus een limiet van 10MB, God knows why…img_6931
 • Theme kiezen op Etsy: ook iets waar ik al een hele tijd mee bezig was. Ik had heel wat favorieten opgeslagen op etsy.com en dacht “dan kan ik er als het zover is eentje uitkiezen”. Als puntje bij paaltje komt en je op het punt staat geld uit te geven en een lay-out te kiezen voor je blog, is het echter niet zo gemakkelijk. Overigens zijn er voor ieder budget leuke themes te vinden. Ik kreeg bij het betalen een direct download voor het ZIP-bestand. Tja, een ZIP-bestand, dat kun je niet uploaden op wordpress. (Newbie-alert!) Opnieuw na een beetje te zoeken en te knoeien, bleek dat ik het bestand een beetje moest unzippen, zo kreeg ik het soort bestand dat ik nodig had en was het meteen in orde. πŸ˜€ 
 • Jetpack = holy grail! Jetpack is een gratis plugin en als je het mij vraagt kun je niet zonder als wordpress-blogger. Dankzij Jetpack kan ik o.a. hetzelfde bedieningspaneel gebruiken als vroeger (heel handig en fijn!), kon ik de sociale media-icoontjes en de link naar mijn fb-pagina toevoegen in de sidebar,…
 • Het volgende waar ik tegenaan liep en wat me angstzweet bezorgde, was de beveiliging van mijn blog. Bij het installeren van WordPress via Installatron op mijn DirectAdmin duidde ik aan dat ik graag een https wou ipv een http, logisch toch? (Ik weet dus niet of het volgende ook geldt wanneer je http kiest maar je wilt toch een beveiligde website, niet?) Wat ik dus absoluut nog moest kopen was een SSL-certificaat. Bij mijn host kost dit 28 euro. Dat is β‚¬2 per maand en β‚¬4 BTW. Dankzij dit certificaat kunnen jullie nu veilig op mijn blog en staat er een slotje voor mijn webadres (en daar ben ik trots op).
 • Op mijn to do lijstje stond ook dat ik een redirect wou van itsaknot.wordpress.com naar itsaknot.com. Die plugin zou me opnieuw geld kosten (per jaar!) en ik heb het nu wel ff gehad met investeren. Daarom staat er nu gewoon een laatste artikel met verwijzing op mijn vorige internetplekje.
 • Dacht je bij het lezen van de bovenstaande tekst soms: “wat is dat in hemelsnaam?” of “uhm, hoe doe ik dat dan?”: Google is your best friend. Net zoals facebook-groepen dat zijn. Durf te vragen WordPress & BloggerscafΓ© kunnen life savers zijn. Zo kwam ik er dus achter dat ik mijn WordPress-volgers zelf kon meenemen (dankzij Jetpack) van gratis wordpress.com naar wordpress.org. Hetzelfde geldt voor mijn Bloglovin-account

*Ik heb er lang over gedaan om de knoop door te hakken en heb vele websites vergeleken, please doe me geen spijt krijgen van mijn beslissing (ik ben een eeuwige twijfelaar) door lief bedoeld advies… Ik ben zeer tevreden over Antagonist.

Ik wil ook nog aanraden aan dit proces te beginnen wanneer je weet dat je een paar dagen ‘vrij’ hebt. Zoals je hier kunt lezen, stond mijn sociaal leven niet stil, dat is dan ook weer niet nodig. Begin er gewoon niet aan de dag voor je op vakantie vertrekt of wanneer je eigenlijk moet studeren voor iets belangrijk als een examen.

Ten slotte nog dit: geduld zal je redden. Als ik dit kan, lukt het jou ook!

PS: Vragen staat vrij!

Veel liefs, Stefanie

de hoofdafbeelding maakte ik via canva.com, de foto zelf vond ik via unsplash

14 comments on “What I, a newbie, learned from moving my free wordpress blog to a host”

 1. gentillinne schreef:

  Aahhh, dit is heel erg fijn om eens te lezen hoe het allemaal zit. Ik denk er ook al een hele tijd over na om eens naar een echte domeinnaam te gaan, en er eens echt werk van te maken. Maar geloof me, ik ben ook zo’n grote twijfelaar en ik zou absoluut niet weten hoe ik er aan moet beginnen. (Maar het lijkt ook gewoon zo fijn om een Γ©cht eigen plekje te hebben op het internet!) Xxx

  1. itsaknotstefanie schreef:

   Jij zou er ongetwijfeld ook heel goed in slagen. πŸ˜‰ Liefs X

 2. MyStyleMichelle schreef:

  Interessant om te lezen! Uiteindelijk zou ik ook wel een eigen domein willen hebben. Nu hoeft het in ieder geval nog niet van mij. Wel super gaaf dat jou dit is gelukt! Xxx

  1. itsaknotstefanie schreef:

   Dat begrijp ik. Er is geen haast bij, gratis wordpress werkt ook prima he. πŸ˜‰ Ontwikkeling als blogger blijft naar mijn mening belangrijker… Dank je wel! Xx

 3. Sofie Bollen schreef:

  Oh dit is zo interessant om te lezen en net wat ik nodig had, ik heb ooit al eens eerder mijn eigen site willen hosten en dat liep helemaal mis haha want ik en computers gaan niet goed samen. Maar ik kijk er nu wel naar uit om mij er weer eens in te verdiepen en het eindelijk te kunnen doen!

  1. itsaknotstefanie schreef:

   Leuk om te horen! Haha precies dat gevoel ja “ik en computers gaan niet goed samen”! πŸ˜‰ Good luck alvast X

 4. justaxelle schreef:

  Wil ook al zo lang een eigen domein, maar vrees dat ik een te grote noob ben op dit gebied. Nog even wachten dan maar.. πŸ˜€

  1. itsaknotstefanie schreef:

   Dat dacht ik dus ook maar ik begrijp dat je het niet wilt doen als het een risico lijkt hoor. πŸ™‚ X

   1. justaxelle schreef:

    Haha ja schrik om het nog erger te maken dan het nu is πŸ˜€ decisionsss

   2. itsaknotstefanie schreef:

    Durf jij te beweren dat je geen leuke blog hebt? Da’s nogal zottekes van u hoor πŸ˜‰ Moeilijke beslissing wel, maar ik moedig je graag aan!

 5. Falderie schreef:

  Ik heb intussen ook al een tijdje een eigen domeinnaam. Die heb ik gewoon bij WordPress zelf gekocht, maar dat was ook al een heel gedoe…
  Lastig allemaal als je niet zo technisch onderlegd bent… πŸ™‚

  1. itsaknotstefanie schreef:

   Ja he, dat vind ik dus ook! Met dit artikel wou ik laten zien dat het echter wel kΓ‘n. πŸ˜‰

 6. Heel leuke post! Proficiat trouwens met je eigen domein!
  Binnenkort bestaat mijn blog 1 jaar en dan wil ik ook wel heel graag overschakelen. Het lijkt me zooooo ingewikkeld allemaal! Maar die tip van die facebookgroepen lijkt me wel een hele goeie. Iedereen is daar inderdaad heel behulpzaam, ik ga alleszins sowieso iemand om hulp moeten vragen, haha. πŸ™‚ Goed dat het bij jou allemaal goed verlopen is! Je theme is trouwens heeeeel mooi.

  1. itsaknotstefanie schreef:

   Dank je wel! Ja, ik heb het ook gedaan na een jaar dus ik begrijp je. πŸ˜„ Ik moet ook wel zeggen dat mijn vriend er wel iets van kent dus misschien vindt jij ook iemand in je omgeving? Oh superleuk om te horen, dankje!

Laat hier een reactie achter over dit artikel :)