How to live hyggelig | The little book of hygge review

Zoals beloofd, al zo’n maand geleden, krijgen jullie vandaag een artikel over The little book of hygge. Als je mijn blog al heel lang volgt, weet je dat ik die reviews graag schrijf in lijstjesvorm. Bij deze dus een lijstje van dingen die ik ga onthouden over hygge. En ik weet dat het Deense levensstijltje enorm gehypet werd de voorbije (winter)maanden. Als het een geruststelling is, kan ik alvast vertellen dat hygge niet alleen iets is voor donkere jaargetijden. Voor andere weetjes voor een -uhm ja, wat eigenlijk? gemoedelijk? gezellig?- leven, lees je best verder. 😉

 • een echte vertaling voor hygge bestaat dus niet. In het boek vergelijken ze het met ‘gezelligheid’ in de Nederlandse taal. Leven in functie van gezelligheid? Valt mee om te gaan he?
 • kaarsen zijn belangrijk. Heeeel belangrijk. Geurkaarsen horen daar niet zozeer bij maar zijn natuurlijk niet verboden. (fjoew)
 • ook licht is van belang. In Denemarken kennen ze meer donkere tijden dan het omgekeerde. Letterlijk dan, ze zijn immers wel de gelukkigste mensen. We onthouden: lichtjes maken gelukkig!
 • “like a hug without touching”. Samenzijn met mensen bij wie je je op je gemak voelt, is hyggelig. Hoor je het kampvuur al knisperen?
 • ik moet het vast niet uitleggen dat de meeste aangename momenten plaatsvinden rond de eet-of koffietabel. Als er eten is, lachen de mensen. Koffie en andere warme dranken zorgen voor goede gesprekken. In het boek wordt dan ook niet zomaar een hoofdstuk gewijd aan eten en drinken, de schrijver kan er eigenlijk nooit over zwijgen. 😉 Inclusief recepten trouwens!
 • de fascinatie voor de Scandinavische kledingstijl, je kent ’t wel, die heeft ook met hygge te maken. Sleek, minimalistisch en elegant, zo beschrijft het boek de Deense mode. Zwart is 1 van de essentials om die stijl te begrijpen. Nog een reden nodig om verliefd te worden of…?
 • de schrijver gelooft bovendien in kopen wanneer je aan de aankoop een bepaalde herinnering kunt verbinden. Zo herinnert dat ene object je altijd aan een fijn, hyggelig moment in je leven. Filosofie naar mijn hart.

 • een ander element van het Scandinavisch leven dat velen onder ons aanbidden: het wonen. Yes, ik heb het tegen jullie, Ikea-hoarders! *guilty* Niet alleen kaarsen maar bijvoorbeeld ook hout(en objecten) verhyggelen je interieur. Haal de natuur naar binnen en vul je huis met dekens en kussens. Allemaal voor een gezellig leven. Klinkt allesbehalve dom!
 • hygge kan echter ook buitenshuis! Ookal zijn de warme drankjes en haardvuren wat moeilijker te vinden in de natuur, ook daar kun je gezellig doen. Als het maar gemoedelijk verloopt met de juiste mensen.
 • nog goed nieuws: hygge kan het hele jaar door! Het boek geeft per maand een hyggelig idee. Dus zoals ik helemaal aan het begin al zei, is hygge niet alleen iets voor herfst- en wintermaanden maar kunnen we er ook de komende maanden lustig mee aan de slag gaan. Picknick op het strand, anyone?
 • Ook mooi: het hoeft helemaal niet duur te zijn want “the best things in life are free”!
 • Kerstmis is hét moment bij uitstek om je hyggeskills boven te halen. Net zoals Kopenhagen the place to be is. Tips voor beiden, vind je in het boek. Uhu, tips voor Kopenhagen van een Deen. Local guide: check.

Ik besluit uit het boek dat hygge een gevoel is. Een gevoel dat je associeert met een geluid, een geur, een smaak, bepaalde personen in je leven. Een gezellig gevoel waarvan je spijt hebt dat het voorbij gaat. Ik zou het ook een geborgen gevoel noemen. Zoals taart eten met je oma, zingen rond een kampvuur of  uitrusten op een terras met een wijntje in de hand.

Wat vind jij van het ‘concept’ hygge?

The little book of hygge (Meik Wiking) via (bijvoorbeeld) bol.com.

6 comments on “How to live hyggelig | The little book of hygge review”

 1. Jenny schreef:

  Ooh leuk leuk! Ik wil dit boek al een tijdje lezen ondanks het zo gehypet is, want gek genoeg houdt dat me net tegen. Maar ik moet zeggen, jouw review maakt me nu wel erg benieuwd om de rest te ontdekken…hihi!

  1. itsaknotstefanie schreef:

   Ja snap ik wel hoor dat een hype je net tegenhoudt. Maar wanneer het over Scandinavië gaat, kan ik het niet weerstaan 😉 Joepie, dankje!! X

 2. Vie de Julie schreef:

  Love love love ! Echt iets voor mij!

 3. justaxelle schreef:

  ooh wat een leuke review (en weer prachtige foto’s, as usual!) heb net kalsarikänitt ontdekt, mss ook wel iets voor mij haha 😉

  1. itsaknotstefanie schreef:

   Haha *googlet* *ligt ff plat van het lachen* 😄 Dank je wel!! X

Laat hier een reactie achter over dit artikel :)