A guide to being informed without yawning or getting desperate | Out of this world

De actualiteit volgen: niet ieders favoriete activiteit maar wel heel belangrijk. Naar mijn mening dan toch en al helemaal in de lijn van deze categorie op mijn blog. ’s Ochtends een korte samenvatting via de radio, daarna de krant doornemen voor meer nuance en hop, we zijn weer mee met wat er in onze wereld gebeurt. Dat je gek wordt van de negativiteit en de berichtgeving soms als eenzijdig ervaart, dat snap ik volledig. Maakt dat de actualiteit minder belangrijk of relevant voor ons? Nee. Vandaar dat ik in dit artikel manieren toon om de actualiteit, via verschillende media, begrijpbaar en relevant te houden. Misschien ga je het nog leuk(er) vinden ook. 😉
lezen

Ik lees het liefst de krant ’s ochtends, gewoon papier, nog even de schermen negeren. Maar niet iedereen wil een abonnement of wil iedere ochtend langs de krantenwinkel gaan. In dat geval zijn destandaard.be en deredactie.be mijn favoriete kanalen om mee te zijn met de actualiteit.

Om onderwerpen verder uit te diepen, gebruik ik graag Mondiaal Nieuws (MO*) en Charlie mag. Op die eerste website vind je o.a. dossiers zodat je je kunt inlezen over een onderwerp. De strijd om het vrouwenlichaam is een dossier dat je zeker eens moet lezen als je geïnteresseerd bent in feminisme en de wereldwijde problematiek van mensenrechtenschendingen tegen vrouwen. Maar ook voor andere onderwerpen, zoals de Arabisch-Israëlische oorlog, kun je hier terecht. Opiniestukken, onderzoeken, analyses, interviews,… over de meest uiteenlopende onderwerpen voor iemand die graag weet wat er zich op onze aardbol afspeelt. 🙂

Charlie mag is een Vlaams, eerlijk (want Fuck Fake), no-nonsense online tijdschrift. Aansluitend bij mijn vorig artikel wil ik het opiniestuk ‘Toon echte lijven. Want we zijn het verdomme waard’ aanraden. Bij Charlie mag kun je terecht voor artikels waarvan ik wenste dat ik ze had geschreven, zo van die onderwerpen.

beeld

Niet te missen: TED Talks! De collectie feministische speeches vind ik -niet verbazend- een aanrader maar ook duurzaamheid is een goed onderwerp om lezingen over te luisteren. Lezingen kijken en luisteren van mensen die in verschillende aspecten gespecialiseerd zijn en kijken vanuit verschillende hoeken, geeft je meteen een ruime blik. Die ruime blik geeft je dan de ruimte voor je eigen mening. Yes voor eigen meningvorming! 😉

Wat dacht je ervan om eens een documentaire te kijken op Netflix in plaats van nog een aflevering Gilmore Girls of Fargo? Je zou Dictator: one crazy job kunnen kijken of Miss Representation over hoe vrouwen worden getoond in de media.  Tegenwoordig kun je alles (of ongeveer, ik ben niet heel zeker) wat op Eén en Canvas verschijnt, via internet inhalen op VRT NU. Momenteel is het heel nuttig en interessant om Dwars door Frankrijk: les enfants de la patrie te kijken waarin 5 jonge mensen met een verschillende achtergrond hun kijk op hun land tonen. Interessant gezien de presidentsverkiezingen en het feit dat het resultaat hiervan de toekomst van die jonge mensen mee bepaalt. Verder vind ik ieder programma van Rudi Vranckx de moeite waard. Nee, vrolijk ga je niet worden van een docu over Syrië of Congo. Ik zeg niet dat je erover wakker moet gaan liggen (want dat heeft nu echt eens 0 zin) maar je negeert het in ieder geval niet. Ik word erdoor in ieder geval weer herinnerd aan mijn dankbaarheid om in het veilige België geboren te zijn.


Als politicologe in wording en zelfverklaarde feministe die mensenrechten allerhoogst in het vaandel draagt, vind ik het enorm belangrijk dat iedereen een manier kan vinden om de wereld te volgen. Een geïnformeerde, kritische burger is er twee waard.

Heb jij een favoriet medium om je te informeren? Of heb jij hier juist een afkeer van? Dan hoor ik het ook graag, nieuwsgierige pol&soc’er die ik ben, hihi.

Liefs, Stefanie

(afbeeldingen via Stocksnap)

Laat hier een reactie achter over dit artikel :)