Bekende mensen die zich inzetten voor een betere wereld (nieuwe categorie ‘Out of this world’)

Het is spannend om te schrijven over dingen die buiten de normale gang van zaken vallen. Ik heb echter besloten om voorrang te geven aan een geweldig advies dat ik overlaatst hoorde: you don’t grow when you’re comfortable. Dus hier is ie dan: een nieuwe categorie op It’s a knot waarin ik ga praten over issues die me nauw aan het hart liggen. Ook politieke issues. Alleen al het woord politiek lezen, schrikt je misschien al af. Een van de dingen die ik met ‘Out of this world’ wil duidelijk maken, is dat politiek meer is dan de bijeenkomst van een groepje discussiërende mensen. Wat ik nu eigenlijk allemaal bedoel, vertel ik je hieronder. Nog een reden nodig om verder te lezen? In dit eerste artikel geef ik een lijstje van celebs die zich inzetten in de strijd tegen problematieken in onze wereld.

Waarom in godsnaam?

Misschien wist je dit al maar ik studeer politieke wetenschappen. Waa-rom zou je iets met politiek willen studeren? Wel, hierom: ik ben er eentje die gelooft dat politiek belangrijk is in ons dagelijks leven. Ik geloof in democratie en machtshebbers met hun beide voeten op de grond houden. En om die democratie te verwezenlijken heeft het systeem geïnformeerde burgers nodig. Dus akkoord, het klinkt vaker mega abstract dan dat het interessant wordt overgebracht maar denk hier eens aan: heb jij je ook niet druk gemaakt om de muslim ban? En was jij ook zo onder de indruk van de Women’s march? Zo ja, dan was je dus geboeid door een politiek feit. Ik gok dat het onderwerp je interesseert of dat je je persoonlijk aangesproken voelt. Want hé, begrotingen en economische crises, die kunnen me nu ook niet zo boeien dat ik er vrijwillig nieuws over zou volgen. Rechten van vluchtelingen, vrouwenrechten, milieu, kwaliteitsvol onderwijs (in derdewereldlanden),… dit zijn de onderwerpen die mijn aandacht wél krijgen.

Wat ik dus met OUT OF THIS WORLD wil doen, is het volgende:

 • laten zien dat politiek niet per se “buuuuh saai” is
 • praten over onderwerpen die mij interesseren en die mogelijk ook jouw aandacht opeisen
 • manieren tonen om jezelf te informeren zonder dat je er (veel) vrije tijd voor moet afstaan
 • (al kun je dit ook gewoon zien als een excuus voor mij om over mensen- en vrouwenrechten te praten)

De naam Out of this world slaat trouwens op het “oh komaan, da’s toch echt niet normaal, we leven wel in de 21e eeuw he,…”-gevoel.

Celebs

Het idee voor dit nieuwe onderdeel op It’s a knot waren -surprise surprise- video’s op Youtube. Ik word altijd goedgezind van bekende mensen die hun platform en hun bereik positief gebruiken. Denk maar aan Leonardo DiCaprio die zijn speech op de Oscars gebruikte om de wereld op de opwarming van de aarde te wijzen. Of Beyoncé die voor de aanvang van haar concert awareness filmpjes laat zien over gelijke rechten voor man en vrouw.

Op YouTube zag ik de serie More than Power Food van Rens Kroes waarin ze Syrische vluchtelingen een bezoekje bracht. Even uit de westerse wereld waar eten makkelijk verkrijgbaar is, de aandacht vestigen op mensen die koken met wat ze hebben en het daarna nog steeds met evenveel liefde samen delen. Ookal werd ze hiervoor gevraagd door de EU, ze deed het toch maar. Daarnaast postte Anna Nooshin een video waarin ze het had over de muslim ban. Zij is Iraanse van afkomst maar heeft wel een Nederlands paspoort. Daardoor voelde ze zich natuurlijk persoonlijk betrokken. Extra goed vond ik dat ze aan het einde van de video de Nederlandse kijkers opriep om zich te informeren en binnenkort naar de stembus te trekken.

Abel gaf me voor Kerstmis een boek waarmee hij nogmaals bewees hoe goed hij me ondertussen kent. Diane Guerrero ken je misschien uit Orange is the new black (een serie die we samen volgen), als 1 van de Latina’s. Oitnb maakt het ook al duidelijk dat als niet-Noord-Amerikaans persoon in de VS wonen niet eenvoudig is. Ik heb het boek nog niet gelezen maar lezen over die migratieproblematiek in de vorm van een persoonlijk verhaal is sowieso interessant en leerrijk.

Je kon er niet omheen als je je sociale media opende op 21 januari. Vrouwelijk én mannelijke celebs zetten zich die dag in voor en op de Women’s March. Sophia Bush (Brooke uit One Tree Hill), Gigi & Bella Hadid, Katy Perry, James Bay en Diane Guerrero zijn nog maar een paar van de velen die hun stem die dag lieten horen tégen Trump en voor gender equality en mensenrechten. Zo droevig als ik was door de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen (waarover ik dit artikel schreef), zo warm kreeg ik het van het nieuws over de Women’s march die wereldwijd gevolg kreeg. Nu ik toch bezig ben over die strijd kan ik het ook maar meteen hebben over Emma Watson. Mogelijk ken je ‘m wel want het ging vrij viraal, deze speech van Emma voor de VN. Het is een betoog voor gelijke rechten, tegen clichés, tegen catcalling en andere problemen waar vrouwen dagelijks mee te kampen hebben. Na Hermione is Emma zelf nu ook een spirit animal. 😉 Speaking of: volg je J.K. Rowling op Twitter? Zij neemt ook geen blad voor de mond als het over politieke en sociale issues gaat.

Dit lijstje kan nog wel even doorgaan met mensen als Angelina Jolie en Ellen DeGeneres. Weetje: ook Audrey Hepburn was ooit ambassadrice voor Unicef.

Kortom: mensenrechten worden duidelijk niet vergeten door invloedrijke mensen. Dat is toch al fantastisch?

Wat denk je van deze nieuwe categorie? Over welke problematiek kun jij je enorm druk maken?

Liefs, Stefanie

[afbeelding]

3 comments on “Bekende mensen die zich inzetten voor een betere wereld (nieuwe categorie ‘Out of this world’)”

 1. Vie de Julie schreef:

  Yeeeeees jaaaaaa joepie! Echt, dit is al zoiets wat ik zelf nog wel zou willen beginnen als categorie. Top dat je dit doet, ik kijk uit naar de eerste!

  1. itsaknotstefanie schreef:

   Bedankt voor het enthousiasme, Julie, doet me echt heel veel plezier!! Een collab kan altijd he 😉 xxx

   1. Vie de Julie schreef:

    Ja zo verschillende standpunten is ook altijd leuk om te horen inderdaad!

Laat hier een reactie achter over dit artikel :)