30 days minimalism challenge | Days 24-30 & conclusion

Ennn de 30 days minimalism challenge zit erop! Als je het na de tweede update al voor bekeken hield denk je nu waarschijnlijk “fjoew, na vandaag zwijgt ze erover”. Of misschien genoot jij net van het lezen van de updates. In dat geval: ook proficiat. πŸ˜‰ Hoe dan ook: als je doorklikt enΒ naar beneden scrolt, vertel ik je hoe ik de ervaring van de challenge zal koesteren. Maar laten we beginnen bij nummer 24 van de minimalistische uitdagingen.
Dag 24: oefen dankbaar zijn

Dankbaarheid is meer dan danku zeggen. Dankbaarheid is ook het besef dat je het goed hebt. Zo ben ik dankbaar dat ik mag en kan studeren, ook wanneer ik op maandagochtend om 8u in de les zit. Ik ben dankbaar dat ik gezond ben en mijn beide benen functioneren zoals het moet en ik daardoor kan fietsen. Zelfs wanneer mijn fietsketting eraf valt. (True story!) Ik ben dankbaar dat ik de vrije keuze heb om naar de dansles te gaan of niet wanneer ik me te moe voel, niemand die me daarvoor gaat straffen.

Dag 25: een dag ongepland laten

Is er iemand die zijn dagen kan plannen in de hoop dat ze dan verlopen zoals je wilt en dat ze vervolgens ook volgens plan gaan? Laat me je geheim weten want mij lukt het niet. (Of niet, nogal contradictorisch met de opdracht haha) Wat ik wel doe is to do’s opschrijven zodat ik een idee heb van wat ik zou moeten doen.

Hoe ik deze opdracht moest aanpakken, was me niet heel duidelijk. Maar de dag verliep spontaan. Dat had dan ook te maken met maar 1 ding te doen hebben: 1 les bijwonen. Volgens mij ging het erom dat ik vandaag geen druk op mezelf legde door een schema te willen volgen. Spontaniteit kunnen toelaten vind ik sowieso top.

Dag 26: stress triggers indentificeren

Aha, stress, mijn metgezel dezer dagen! Ondanks dat ik er dikwijls last van heb, stond ik er nog nooit bewust bij stil waarom ik stress. Ik moest er echter niet lang over nadenken…

 1. Tijd. Tijd is niet mijn beste vriend. Op mijn ergste momenten ben ik enorm afgeleid door de tikkende tijdbom die we ‘klok’ noemen. Om van kalenders nog maar te zwijgen.
 2. Regeltjes. Ze zijn o v e r a l. Noem het bureaucratie, noem het de 21e eeuw, ik word er gek van. Ik schilder het gewoonlijk af als muggenziften. Ik rol eens met mijn ogen, vloek er eens over tegen iemand die dat aankan en hoop dat de stress me naar een goed resultaat brengt.
 3. Anderen: mezelf vergelijken met mensen die in mijn ogen beter bezig zijn met dingen die ik wil bereiken, is zonder twijfel een slechte eigenschap van mij. Relativeren is -zoals gewoonlijk- key.
Dag 27: rommelschuiven opruimen

Op de foto’s hieronder zie je op de linkerfoto’s de situatie voor en rechts de situatie na het opruimen. Dit moest ik al zooooo lang eens doen.

Uitstellen is toch oh zo gemakkelijk… Nu ik toch bezig was, heb ik ook maar meteen mijn portefeuille ontdaan van al de overbodige papiertjes. Ook mijn bureaustoel vol kleren moest eraan geloven. Mijn inner peace reageerde dankbaar.Β 

Dag 28: het laten gaan van een doel

Dit klinkt zo serieus maar hoeft het niet te zijn natuurlijk. πŸ˜‰ Ik ben tot het besef gekomen dat er 2 dingen zijn die ik moet loslaten omdat ik mezelf er alleen maar druk mee opleg. Ten eerste minstens 1 boek per maand willen uitlezen. Ik vind het erg dat ik dat niet kan maar het zit er nu gewoon niet in. Overdag kom ik er niet toe een ander boek vast te nemen dan de boeken die met mijn studie te maken hebben. ’s Avonds in bed lig ik meestal na 5 bladzijden al te slapen. Dat heeft niets te maken met de inhoud van het boek, de enige oorzaak is het hebben van lange dagen. Wanneer ik klaar ben met mijn favoriete serie, mijn paper en onderzoek af zijn of gewoon wanneer dit semester voorbij is, dan wil ik terug volop aan het lezen gaan want ik mis dat wel.

Ten tweede leer ik er vrede mee sluiten dat het niet mogelijk is om mijn vakken allemaal bij te houden. Het is mijn gewoonte om tegen de volgende les alles aan te duiden en aan te vullen wat er de vorige les besproken is. Allemaal goed en wel als je geen deadlines hebt en geen sociaal leven nodig hebt. Ikzelf wordt er niet gelukkig van om mezelf die druk op te leggen. Tja, komt ook allemaal wel goed.

Dag 29: notificaties uit

De voorlaatste challenge en die vergeet ik… Wauw, Stefanie, echt wauw. Het ding is wel dat ik sowieso mijn notificaties uit heb staan. Ik kan die constante behoefte om te antwoorden of te kijken wat er gebeurt, eerlijk gezegd gewoon niet aan. Op mijn toegangsscherm verschijnen alleen sms’en (want sms’en zijn meestal dringend en zijn minder aanwezig dan berichten op Messenger). Bovendien geven alleen berichtjes van Messenger push notificaties.Β Ik zal Snapchat en Instagram wel zien als ik de apps open… πŸ˜‰ Handige tips voor mensen met een concentratievermogen als dat van mij…

Dag 30: 5 laatste aankopen evalueren

Zoals je kon lezen in mijn blogpost over minimalisme die ik lang vΓ³Γ³r de challenge schreef, hecht ik belang aan bewust kopen. Ik weet best dat het bij ketens niet allemaal even ethisch verloopt en ik beter tweedehands en vintage zou kopen maar hΓ©, ik doe ook maar gewoon mijn best. Daarom vind ik het belangrijk om na te denken vooraleer ik iets koop.

 1. De choker die ik in mijn oktober favorieten toonde: met liefde gemaakt door leeftijdsgenoten, leuker wordt het niet.
 2. Vegan pure chocolade met mandarijn en gember van Seed & Bean, gekocht bij Holland & Barrett. Geen gekke ingrediΓ«nten, fairtrade en enorm lekker!
 3. Blauwe kabeltrui met rolkraag van Mango
 4. Beige truitje met rolkraag van Mango
 5. Sjaal van Stradivarius

Over de laatste 3 items wil ik alleen maar zeggen dat 1) ik goed nadacht vooraleer ik ze kocht en 2) ik ze nodig had. Enough said.

Dit waren de vorige artikels over de 30 days minimalism challenge:

Ten slotte wil je nog lezen wat ik er nu uitgehaald heb he, uit die 30 dagen vol opdrachten in het teken van minimalisme? Wel, ik heb geleerd dat het soms te druk is in mijn hoofd omdat ik het er zelf te druk maak. Er zijn overbodige prikkels die ik in een hoekje heb geduwd. Zo was ik er bijvoorbeeld van overtuigd dat ik stilte niet kan uitstaan. Guess what, sinds dag 8 weet ik beter en luister ik geen radio meer tijdens het studeren. Wanneer ik werk is het stil. Daarnaast laat ik graag mijn gsm en wifi in het algemeen graag een paar uur aan de kant liggen. Bovendien is mijn visie over een minimalistische lifestyle uitgebreid. Bewuste keuzes maken slaat ook op niet te veel willen doen in je dag of zelfs je (huidige) leven. Liever slecht een paar dingen goed doen dan vele dingen overal tussen proppen.

Wat denk je, ga jij ook je kans wagen en meedoen aan de challenge? Of staat het in ieder geval op je wishlist? Zelfs als ik je slechts met 1 van de 30 opdrachten kon inspireren, is het voor mij al een mission accomplished. πŸ˜‰

Sincerely yours, Stefanie

6 comments on “30 days minimalism challenge | Days 24-30 & conclusion”

 1. Hanne schreef:

  Ik ben vandaag net begonnen met de challenge! Vond hem zo leuk, hopelijk haal ik er net zoveel uit als jij πŸ˜‰

  1. itsaknotstefanie schreef:

   Wauw, dat is zo zo fijn om te horen! Heb jij nog een blog, Hanne? Laat me in ieder geval weten hoe het gaat bij jou πŸ˜„ Succes! X

   1. Hanne schreef:

    Jhaa, http://www.chaseallyourdreams.wordpress.com πŸ˜‰ daar kan je het vanaf volgende week volgen xx

   2. itsaknotstefanie schreef:

    Yay! Superleuk! X

 2. Ik wil deze challenge zo graag eens doen, misschien volgende maand..! Ik heb het gevoel dat ik hier echt veel uit kan leren, een chaoot als ik kan dit misschien wel eens gebruiken :p Echt heel leuk dat je dit hebt volgehouden πŸ™‚

  1. itsaknotstefanie schreef:

   Ben ik ook blij om. Erover bloggen hielp natuurlijk maar het is sowieso geen moeilijke of tijdrovende challenge. 😊 Ik herken mezelf in het woord chaoot dus als je volgende maand nog zin hebt: zeker doen! πŸ˜„ X

Laat hier een reactie achter over dit artikel :)