30 days minimalism challenge | Day 1, 2 & 3 

Is ze daar weer met haar minimalisme, ja? Ja, dat ben ik. Niet per se omdat ik op de bandwagon wil (die zitten gewoonlijk niet zo comfortabel), wel omdat ik de ’30 days minimalism challenge’ errug interessant vond klinken! Hier kon je alvast lezen wat minimalisme voor mij betekent (bewust leven!). Bewuster omgaan met mijn tijd, sprak me ook onmiddelijk aan. Het staat al een aantal maanden op mijn to-do lijst en zaterdag was het dan dag 1 van 30. Wat het inhoud en hoe mijn eerste 3 dagen verliepen, dat vertel ik vandaag maar al te graag.
Wa’s da?

Awel, een (hele) tijd geleden kwam ik via Bloglovin dit artikel tegen op de blog Into Mind. “For this post, I’ve compiled 30 one-day assignments to help you dip your toes into minimalist living, discover lots of new things about yourself and get a big head start.” Ik las dit, ik las de opdrachten en ik wist: dit moet ik doen. Van ontvolgen en defrienden, over opruimen/wegggooien tot een dag zonder make-up. Sommige dagen zullen uitdagender zijn dan anderen, maar ze zullen me allemaal iets bijbrengen.

Ik schreef de opdrachten op op een leuke printable en paste hier en daar de dag waarop ik het zou doen aan in verband met mijn studentenjob en deadlines. 🙂 En ja, ook dat mag. “The rules for the challenge: Do one assignment every day, the order is your call. Don’t skip a day. That’s it.” Lief he? 😉

Dag 1: geen sociale media

De officiële challenge was “stay offline for one day”. Het principe is dat je de prikkels die je krijgt door al die verschillende (nieuws)feeds voor een dag uitschakelt. Daarom vond ik alleen Messenger gebruiken wel toegelaten. Communiceren is belangrijk én zo komen er geen 100’en prikkels binnen, alleen een gesprek. Instagram, Facebook, Snapchat, Twitter, Bloglovin, mijn mail & Youtube liet ik natuurlijk wel een hele dag dicht. En weet je wat? Dat beviel me best goed. Oké, ik moest werken en dan heb ik sowieso niet veel tijd op een dag voor het scrollen & co. Maar ’s ochtends, tijdens de lunchpauze en ’s avonds: 0 sociale media. Tijd dat ik had! Aandachtig tv kijken, Harry Potter kijken, lezen, muziek luisteren,… Rust. Als er iets is waar ik bewuster mee moet leren omgaan, is het wel de tijd die ik ‘verspil’ aan sociale media. Over mijn mening over sociale media schreef ik al eens eerder trouwens, hierzo. Ten slotte moet ik ook nog kwijt dat ik 3 keer per ongeluk Instagram opende. Puur uit gewoonte, ongelooflijk hoe dat ingebakken zit.

Dag 2: “declutter your digital life”

Wat mappen en documenten betreft op mijn laptop is het een meevaller dat ik 1) een vrij nieuwe laptop heb met een nog redelijk leeg geheugen en 2) sowieso al mapjes maak bij mijn documenten en afbeeldingen. Dat dat overzicht geeft en de begeerde rust geeft, dat moet ik zeker niet uitleggen. Dat je het moet doen, dat wil ik wel aanraden.

Maar dan… Aaargh die vervelende mails van abonnementen van dingen waar ik het bestaan al bijna vergeten was. Why oh why. Dankzij deze video van Yara Michels ontdekte ik de app Unroll.Me, een handige app waaraan jij toegang geeft tot je mailbox. Vervolgens filtert de app de abonnementen eruit en kun je Tindergewijs dumpen of houden. Het resultaat van mijn rondje opruimen, zie je hieronder.

Dag 3: 15 minuten mediteren

Ik kan me voorstellen dat je nu denkt “goh, dat is me toch iets te zweverig”. Wel, ik heb het net gedaan en kan je zeggen dat het verschrikkelijk veel deugd doet. Alsof er iets van mijn schouders is gevallen wat er onbewust op lag. Nog steeds te zweverig? Probeer het dan gewoon zelf eens, wat denk je? Via de app Headspace bijvoorbeeld, 10 minuutjes relaxen. Want wanneer was de laatste keer dat jij 10 minuten niéts deed behalve met je ademhaling bezig zijn en nadenken over hoe je lichaam echt aanvoelt momenteel?

Zo, de kop is eraf. De challenge is ingezet en ik heb er nog steeds echt zin in. Hopelijk kan ik het ingepland krijgen maar momenteel zie ik geen problemen. Spreekt dit jou ook aan of al een interessante ‘challenge dag’ gespot?

Sincerely yours, Stefanie

One comment on “30 days minimalism challenge | Day 1, 2 & 3 ”

  1. Naomi schreef:

    Oh via youtube (hier ben ik weer) kwam ik ook al meerdere van die challenges tegen. zo deed ik ook al van declutter your online space: meldingen van apps afzetten, unsubscriben van nieuwsbrieven, bureaublad van mijn laptop opruimen én clean houden… Ik deed het ook al allemaal. Ff werk, maar het helpt zo hard. Helaas ga ik dan weer keihard de mist in als het op het offline blijven aankomt. Hoe hard ik ook probeer (gsm in een lade, in mijn handtas laten zitten, in een andere kamer leggen en op stil), om het uur ga ik gaan kijken naar meldingen. Wel deed ik al van “ho geen meldingen, dan laat ik de app nog ff toe”, maar zo hier en daar een like op IG achterlaten is al snel 100foto’s liken, nieuwe mensen volgen én oh, die ene tweet kan er ook nog wel bij.. HARDLEERS. Haha

Laat hier een reactie achter over dit artikel :)